UDANG GORENG BAWANG
Bahan-bahan ( 4-5 org )
- setengah kilo udang
- *satu labu bawang besar ( kulit kuning)
- garam
- secubit gula
- serbuk perasa (ajinomoto)
- *1 ulas bawang putih - jika suka
- *setengah biji lada hijau - jika suka
- ( bahan bertanda * di mayang)
- sedikit kunyit debu @ kunyit hidup.
- minyak untuk mengoreng
Cara-cara
- bersihkan udang. perap bersama garam dan kunyit.
- goreng udang, bila dah masak... angkat dan toskan minyak.
- dalam kuali lain, panaskan 2 @ tiga sudu minyak masak. masukkan semua bahan yang dimayang. goreng dengan api kecil.
- goreng semua bahan tadi hingga layu. masukkan secubit gula dan serbuk perasa. letakkan sikit serbuk kunyit utk warna. kacau sekejab... boleh la di angkat dan curahkan di atas udang.
- sedia untuk dihidang. makan bersama nasi putih. udang boleh juga di ganti dengan ayam @ Ketam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan