BLUEBERRY CHEESE TART
Bahan-bahan ( 12 biji )
- PASTRY (resepi chef anuar)
- 160g butter
- 80g gula castor
- 1 st vanilla esen
- sedikit garam
- 1 biji telur
- 250gm tepung gandum
- BAHAN ISIAN CHEESE
- 250gm cream cheese (Philadelphia)
- 3/4 cwn gula icing
- 1 biji telur
- 1/2 cwn whipping cream
- 1 camca teh esen vanila
- Blueberry filling secukupnya
- *Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.
Cara-cara
- Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
- Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
- Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
- Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
- Tekan doh pada acuan tart.
- Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
- Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga sebati
- Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
- Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
- Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
- Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan