MINI PIZZA
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 200ml air
- 300g tepung roti
- 14g gula
- 3.5g garam
- 16g shortening
- 3g dry yeast
- 6g susu tepung
- Topping:
- - pizza cheese
- - mini tomato
- - sosej
- - asparagus
- - sos tomato / sos pizza
- - telur untuk sapu pada roti
Cara-cara
- Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan.
- Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentu bulat. Rehatkan selama 10 minit
- Ambik sebiji doh. Canaikan biar diameter lebih kurang 10cm. Lipat ke atas dan ke dalam bahagian tepi seperti gambar disebelah. Buat sehingga abih. Biarkan naik 2 kali ganda
- Sapukan kesemua roti dengan telur. Lepas tu letaklah topping di bahagian tengah/ lubang. Topping ni boleh buat apa saja ikut selera masing-masing.
- Bakar selama 12 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5-10 minit untuk nampak warna lebih perang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan